Hem » Blog » Svenska militärhistoriska författare. Del 1

Svenska militärhistoriska författare. Del 1

Jag gissar att de allra flesta förmodar att det inte finns så värst många svenska militärhistoriska författare. Innan jag började intressera mig för militärhistoria så var jag själv av den uppfattningen. Jag drar här en kanske självklar gräns, men likväl, mellan romaner, science fiction och faktisk historieberättelse. Visst, jag har tidigare nämnt Lars Wilderängs fiktiva böcker, men varit tydlig med att beskriva distinktionen från historia. De är intressanta och tjänar ett intresse för att väcka en nyfikenhet kring exempelvis samtida försvarsfrågor, men just nu vad gäller den här artikeln, inte relevanta.

Värt att nämna är också att det finns anledning till källkritik. Mitt intryck är att det är långt från alla böcker som kritiserats av historiker. Publikationerna är alldeles för småskaliga och får inte någon nämnvärd uppmärksamhet. Sedan finns det de mer etablerade historikerna som även de blir utsatta för kritik, exempelvis inga mindre än Dick Harrison och Herman Lindqvist. De är samtidigt mer ”tacksamma” måltavlor att utsätta för kritik då det i sig skapar uppmärksamhet till den som utfärdar kritiken.

Författarna

Jag tycker mest om de böcker där författaren själv berättar om sina upplevelser. Här tänker jag spontant på böcker om finska vinterkriget och fortsättningskriget, exempelvis från Harry Järv. Han var förvisso inte svensk, men hade sådan stark anknytning till Sverige och sådan enorm personlighet och lämnade ifrån sig ett livsverk som gör mig totalt förbluffad att han bara måste nämnas. Unna dig att klicka på länken och se vad han har gjort. Tänk om världen hade haft fler av den mannens kaliber. Hans samlade upplevelser blev till och med en film, ”Framom främsta linjen”, vilken rekommenderas enormt mycket. Har jag haussat honom tillräckligt?
På tal om finska vinterkriget och fortsättningskriget så finns det ett antal böcker skrivna i ämnet. Exempelvis ”Ärans vinter – finska vinterkriget 1939-1940” av Claes-Göran Isacson. Om man bara har tid att läsa en enda bok om den tidsperioden och konflikten så är Isacsons bok ett fullgott alternativ.

”Vi ville inte dö – finska vinterkriget 1939-1940” av Gunnar Johansson är ett annat bra alternativ. Johansson var krigskorrespondent och boken är hans skildring från fronten av vinterkriget.

”Frontvardag” av Åke Kretz och ”Frivillig soldat” av Filip Rytterås illustrerar båda två vardagen för de svenska frivilliga i Fortsättningskriget. Två fascinerande böcker sett ur en svensk synvinkel. Titt som tätt kan man läsa kring den svenska insatsen i Finland att den var för liten och för sent ankommen, men efter att ha läst böckerna så drar jag slutsatsen att insatsen som helhet var långt från obetydlig. Inte minst under den ryska anstormingen över Karelska näset 1944.

Ta dig tiden och läs samtliga böcker. Oerhört fascinerande hur den enskilde soldaten led och ändå kunde verka. Inte bara verka, utan stundtals slog ut en numerärt och materiellt överlägsen fiende. Helt otroligt. Något som är genomgående i de böcker jag läst är att kamratskapen var oerhört stark bland de finska och svenska soldaterna – och man slogs på hemmaplan för att mota bort en attackerande fiende från sina hem och familjer. Något mer motiverande och stärkande för stridsmoralen har jag mycket svårt att tänka mig.

I nästa del kommer en än större författarskara presenteras. Min förhoppning är att presentationen ska väcka din nyfikenhet för vidare läsning.

Om