Hem » Blog » Mer om kalla kriget

Mer om kalla kriget

Kalla kriget varade mellan 1945-1991. Kriget skedde mellan USA och i stora delar av västvärlden, Sovjetunionen och deras deltagare i dess allians som främst var i Östeuropa. Konflikten mellan dessa länder höll i sig från 1945 till 1991, vilket är otroligt länge.

Orsaken

Det finns flera olika teorier om varför det kalla kriget började. Enligt den gamla historieforskningen så hade dessa länder massa anklagelser mot varandra, och självklart så stämde inte någon utav dessa anklagelser på något utav länderna. Det var enligt detta problem som startade det kalla kriget enligt den gamla historieforskningen. Den nya historieforskningen understryker däremot att denna konflikt var alldeles för invecklad för att kunna framkalla av någons enskilda sida. Idag lutar man åt att skillnaderna mellan dessa länders samhällssystem som tillslut blev ett oundviklig konflikt.

Vart stod Sverige under denna tid?

Sverige var i stort sätt ett starkt land med en industri och infrastruktur som var i ett gott skick. Vårt land har använt sig utav neutralitetspolitik på ett ganska konstigt sätt. Sverige skulle vara neutralt mellan demokraterna som är i Väst och sedan diktaturerna som höll till sig i Öst. Men bakom alla masker så samarbetade Sverige väldigt nära med dessa västmakter.

Slutet av kriget

Det var när Sovjetunionen fick en ny president som saker och ting började förändras rejält. Den nya presidenten var Michael Gorbatjov, och han tog över rollen som president år 1985. Michael insåg ganska snabbt att dessa två stormakter inte kunde eller behövde tävla mot varandra längre. Den nya presidentens idé var att avbryta konflikten med USA och istället bli vän med dem. Sedan att dem skulle låta dem olika sovjetstyrda länderna som låg i Östeuropa att bli förklarade oskyldiga. Militärer och mäktiga kommunister genomförde en kupp och gjorde motstånd mot Gorbatjov år 1991, dem gjorde detta på grund av att de ville ha tillbaka kommunismen i landet. Denna planerade kupp misslyckades och detta kommunistiska partiet förbjöds. Efter denna kupp kunde Estland, Lettland och Litauen tillslut bryta sig loss från Sovjetunionen. Dem andra delrepublikerna såg dessa tre länder lyckas med att bryta sig loss, vilket gjorde att dem också följde dessa länders fotsteg. Tillslut fanns inte Sovjetunionen längre, vilket ledde till att Gorbatjov hoppade av sin roll som president. Efter dem allra första fria valen år 1990 så enades Väst- och östtyskland som ett och samma land.

Slutet av kriget

 

Om