Hem » Blog » Det Finska vinterkriget

Det Finska vinterkriget

Detta krig var mellan de angränsande länderna Sovjetunionen samt Finland och det startades ungefär tre månader efter att andra världskriget kommit igång. Datumen som kriget varade mellan är 30 november till och med 13 mars och årtalen var såklart 1939 samt 1940. Finland blev den förlorande parten i kriget i slutändan, de erbjöd en deal med fred samt att Sovjetunionen skulle på en så stor andel som 10 procent av Finlands markyta. Varför det i svensk mun kallas för vinterkrig är för att det var en otroligt hård vinter och mitt i detta så var det krig. I regel så låg temperaturen under krigstiden mellan -40 grader till -20 grader. Den allra lägsta temperaturen som mättes under kriget var -47 grader celsius.

Oddsen under krigstiden var inte riktigt på Finlands sida, Sovjetunionen hade större styrkor på alla fronter. Såväl i starten som i slutet av kriget. Medans Finlands styrkor förblev ungefärligen likadana under krigets gång så blev istället Sovjetunionens styrkor enbart större och större. Exempelvis så startade Finland med en styrka på 200 000 mannar samt 32 stycken stridsvagnar och 119 stycken flygplan men när de gav upp kriget så hade de 250 000 mannar och 30 stridsvagnar samt 130 flygplan. Detta medans Sovjetunionen hade startstyrka på 460 000 mannar och när kriget var slut så hade hela en miljon mannar i styrkan. När det gällde stridsvagnar hade de siffrorna 1 500 stycken vid start och ungefär 6 550 när kriget slutade. Flygplan gick från 1 000 stycken till 3 800 i slutskedet.

En soldat som blev uppmärksammad efter vinterkriget är Simo Häyhä som även är kallad “den vita döden”. Han lyckades döda mellan 500-700 av sovjetunionens soldater på dom drygt tre månader som kriget varade. Simo är känd som en av de bästa sniper skyttar som funnits. Han blev träffad av en exploderande kula i ansiktet med sju dagar kvar av kriget, vilket ledde till att hans högra sida av ansiktet ser annorlunda ut.

Orsaken bakom kriget

Anledningen till att Stalin och Sovjetunionen startade kriget var för att skydda St Petersburg, dåvarande Leningrad. Stalin var väldigt rädd för att Hitlers Tyskland skulle använda vägen igenom Finland för att attackera St Petersburg. Till att börja med så gav Sovjetunionen en deal till Finland och sa att dom kan få vissa delar i norra Sovjetunionen i utbyte mot de angränsande finska delarna som ligger nära St Petersburg. Detta såg inte Finland som en bra deal och valde att säga nej till den. Detta ledde till att Lenin gjorde valet att attackera Finland utan att deklarera krig först. Lenin trodde detta skulle bli en promenadseger som skulle ta cirka 12 dagar att genomföra. Sovjetunionen valde endast skicka 20 divisioner, men hade trots allt nästan dubbelt så många soldater än Finland. Men Lenin hade fel. Finland stod för en förvånansvärt starkt motstånd. Det var under en viss tid som Sovjetunionens soldater trodde dom skulle förlora till och med. Men till slut blev dom för starka för finnarna och efter 105 dagar fick dom ge sig

Om